- Elon Musk wist in 2020 zijn vermogen bijna te vervijfvoudigen. Zijn fortuin steeg met een recordbedrag van 139 miljard dollar.
- Toch is er een miljardair die het nog beter deed. De Chinese zakenman Zhong Shanshan zag zijn vermogen in met 1.000 procent groeien.
- Zhong is daardoor in een klap de rijkste persoon van Azië geworden. Zijn vermogen groeide in slechts een jaar van 6,9 miljard dollar naar 77,8 miljard dollar.
- De Chinese miljardair is CEO van het grootste waterbedrijf in China, Nongfu Spring, en staat daarnaast aan het hoofd van een farmabedrijf dat werkt aan een Covid-19-vaccin.
2020 was een goed jaar voor Elon Musk, die niet alleen de aandelen van Tesla ruim 700 procent in waarde zag stijgen, maar ook zijn eigen vermogen zag vervijfvoudigen.
Volgens de Bloomberg Billionaires Index is de Tesla-oprichter nu een dikke 167 miljard dollar waard. Musk heeft ongeveer 20 procent van de aandelen van de elektrische autoproducent in zijn bezit, mede door de vier beloningspakketten die dit jaar voor hem werden vrijgemaakt.
Maar Musk grijpt ondanks zijn succesvolle jaar naast de titel van ‘grootste stijger van 2020’. Die eer gaat naar een stuk onbekendere miljardair: de pers-schuwe Chinese zakenmagnaat Zhong Shanshan.
Wie is Zhong Shanshan?
Een jaar geleden had bijna niemand buiten China nog gehoord van de 66-jarige miljardair Zhong, die in 2020 zijn twee bedrijven naar de beurs bracht en daardoor zijn vermogen met ruim 70 miljard dollar zag stijgen.
Zhong is CEO van het farmaceutische bedrijf Beijing Wantai Biological Pharmacy en staat daarnaast aan het hoofd van Nongfu Spring, de grootste producent van gebotteld water in China. Beide bedrijven hebben sinds hun beursgang uitmuntende resultaten geboekt. De aandelen van Nongfu zijn sinds hun debuut in september met 155 procent gestegen en die van Wantai met meer dan 2.000 procent.
In tegenstelling tot Musk, staat de Chinese miljardair bekend om zijn mediaschuwheid en dat hij zich weigert te mengen of uit te spreken over de politiek. Hij verwierf daarmee de bijnaam ‘Lone Wolf’.
“Ik ben een solitair persoon en trek me niets aan van wat mijn collega’s van mij vinden”, zei Zhong ooit in reactie hierop tegen de Chinese krant The Paper.
Door zijn terughoudendheid is er weinig bekend over het privéleven van Zhong, behalve dat zijn carrière geen plotseling succesverhaal is. De miljardair werd op zijn twaalfde van school gehaald, omdat zijn ouders vervolgd werden tijdens de Culturele Revolutie in China, zo schrijft de Financial Times. Ook had hij veel verschillende baantjes, onder andere als bouwvakker, verslaggever bij een lokale krant en als agent voor een frisdrankbedrijf, voor hij in 1993 eindelijk zijn eerste eigen bedrijf oprichtte: de farmaceut Beijing Wantai Biological Pharmacy.
Zhongs farmaceutische bedrijf probeert een coronavaccin in neusspray-vorm te ontwikkelen
Zhong is niet alleen CEO, maar heeft ook 75 procent van de aandelen van Beijing Wantai Pharmacy Enterprise in handen, dat vaccins en hepatitis-testkits produceert.
Sinds dit jaar richt het bedrijf zich volledig op Covid-19, waarvoor het een PCR-test en drie antilichamentests heeft ontwikkeld.
Ook is Wantai volgens persbureau Reuters bezig met een klinische studie naar een coronavirusvaccin dat middels een neusspray wordt ingebracht. Als dit vaccin succesvol is, zal Zhong binnenkort tijd tot de tien rijkste mensen ter wereld behoren. Op dit moment is hij de elfde rijkste persoon op aarde.
Zhong is de rijkste man van heel Azië en laat Alibaba's Jack Ma ver achter zich
Zhong heeft met zijn succes in 2020 de Indiase olie-, gas en telecommagnaat Mukesh Ambani als rijkste persoon van Azië van de troon gestoten, wat hem ook direct de rijkste man van China maakte. Zhong streeft met zijn 77,8 miljard dollar aan vermogen de Chinese techmogul Pony Ma voorbij. De oprichter en CEO van internetbedrijf Tencent is ‘slechts’ 56 miljard dollar waard.
Pony Ma had de titel van rijkste man van China pas sinds juni 2020 in handen. Hij stootte op zijn beurt Alibaba's Jack Ma van de troon. Ma leek in de laatste maanden van het jaar een goede kans te hebben om de titel terug te pakken, maar de beursgang van zijn betalingsbedrijf Ant Group werd door Chinese instanties geblokkeerd. Ma's vermogen daalde daardoor met 12 miljard dollar naar 51,2 miljard.
Volgens gegevens van de Zwitserse bank Credit Suisse is China sinds vorig jaar het land met de meeste miljardairs ter wereld. Het land telt er meer dan de Verenigde Staten en India.